Gennemsnitshøjde Danmark – for mænd og kvinder

I Danmark er den gennemsnitlige højde for mænd 178,8 cm (5'10") og for kvinder 161,5 cm (5'3"). Mændenes højde har været stigende over tid, mens kvindernes højde har været relativt stabil. Faktisk er kvindernes højde endda faldet i nogle dele af Danmark.

mennesker samlet
Lau Christensen

Skrevet d. 8. september 2022 af Lau Christensen

Højde i forhold til resten af verden

I forhold til resten af verden er danske mænd blandt de højeste, mens danske kvinder ligger et sted i midten. Holland har de højeste mænd, mens Letland har de højeste kvinder. USA ligger på 37. pladsen for mænd og 42. pladsen for kvinder.

En af grundene til, at danske mænd er så høje, kan skyldes deres kost. Den traditionelle danske kost har et relativt højt indhold af protein, som er vigtigt for væksten, og mejeriprodukter er også en vigtig del af kosten.

Andre mulige forklaringer på højdeforskellen mellem mænd og kvinder er bl.a. gener og hormoner. Undersøgelser har vist, at høje forældre har en tendens til at få høje børn. Og kvinder har en tendens til at være højere end mænd i lande, hvor der er stor ligestilling mellem kønnene.

I nogle afrikanske lande er kvinderne f.eks højere end mænd.

Herunder har vi listet en top-10 over de lande med den højeste gennemsnitshøjde:

1. Holland

2. Letland

3. Estland

4. Danmark

5. Den Tjekkiske Republik

6. Hviderusland

7. Tyskland

8. Litauen

9. Ungarn

10. Polen

Verdens højeste nulevende personer

Sultan Kösen er en tyrkisk mand, som i øjeblikket er den højeste nulevende mand i verden. Han er 2,51 m høj. Kösens højde skyldes en genetisk sygdom kaldet akromegali, som forårsager en overdreven produktion af væksthormon.

Herunder er der en video af verdens højeste nulevende mand: Sultan Kösen 

Rumeysa Gelgi er en tyrkisk kvinde, som i øjeblikket er den højeste nulevende kvinde i verden. Hun er 2,15 m høj. Gelgis højde skyldes en genetisk sygdom kaldet Marfan-syndromet, som påvirker kroppens bindevæv.