Hvor mange kalorier er der i en pizza?

Pizza er en populær ret i mange lande, og Danmark er ingen undtagelse. Faktisk er pizza ifølge en undersøgelse fra analysefirmaet YouGov den mest populære ret i Danmark. Men selvom vi elsker pizza, skal vi være opmærksomme på, at den også indeholder en masse kalorier. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvor mange kalorier der er i en pizza, og hvad der gør dem så usunde.

Kalorier i en pizza
Andreas Thomsen

Skrevet d. 31. oktober 2022 af Andreas Thomsen

Pizza laves traditionelt med en dejbund, der toppes med tomatsauce og ost og derefter garneres med forskellige toppings. Dejbunden er normalt lavet af hvidt mel, gær, vand og salt. Tomatsovsen er typisk lavet af tomater, hvidløg, olivenolie, basilikum og oregano. Og osten er som regel mozzarella.

En af grundene til, at pizza er så usundt, er det høje fedtindhold. Dejbunden har et højt indhold af raffinerede kulhydrater, som kan øge blodsukkerniveauet. Osten har også et højt indhold af mættet fedt. Og toppingen indeholder ofte også mange kalorier. For eksempel er pepperoni en populær topping, men den har også et højt fedt- og natriumindhold.

Så hvordan hvor mange kalorier er der i en pizza? Det afhænger af størrelsen på pizzaen og toppingen, men en stor pizza kan nemt indeholde over 2.000 kalorier. Og det er uden at medregne siderne!

Hvor mange kalorier er der i en frysepizza?

De fleste frysepizzaer indeholder omkring 750 kalorier, nogle mere, andre mindre. Toppings, størrelse og skorpe har alle indflydelse på antallet af kalorier. Hvis du vil have en frossen pizza med færre kalorier, skal du vælge en med tynd skorpe og grøntsagsfyld.

Hvor mange kalorier er der i en pizza fra pizzaria?

En pizza fra et pizzaria indeholder typisk flere kalorier end en frysepizza . Det skyldes, at pizzeriaerne bruger mere ost og ingredienser af højere kvalitet. En stor pizza fra et pizzeria kan nemt indeholde over 1.000 kalorier.

Hvad er det, som gør at en pizza stiger i kalorier?

Nedenfor tager vi et kig på nogle af de ting i en pizza, som har påvirkning på hvor mange kalorier en pizza indeholder.

Toppings

De mest populære pizzatoppings er pepperoni, pølser, svampe og løg. Disse toppings har alle et højt kalorieindhold. Hvis du leder efter en sundere løsning , vælg en pizza med grøntsager som f.eks. peberfrugter, tomater eller spinat.

Skorpen

Pizzabunde er typisk lavet af hvidt mel, som har et højt indhold af kalorier og kulhydrater. Hvis du er på udkig efter en sundere løsning, kan du vælge en pizza med en fuldkornsskorpekrone.

Størrelse

Pizza findes i forskellige størrelser, fra små til store. Jo større pizzaen er, jo flere kalorier indeholder den.

Så der har du et overblik over, hvor mange kalorier der er i en pizza. Hvis du ønsker at skære ned på dit kalorieindtag, skal du vælge en mindre pizza med en fuldkornsbund og vegetabilsk toppings. Og husk at nyde din pizza med måde!

Findes der sunde pizzaer, som indeholde få kalorier?

Ja, der findes nogle sundere pizzaer, som indeholder færre kalorier. En lille Margherita-pizza med fuldkornsbund indeholder f.eks. ca. 400 kalorier. Og en grøntsagspizza med tynd skorpe indeholder ca. 450 kalorier.

Lav en kalorielet pizza med tortilla pandekage

Tortillapandekager er et godt alternativ til almindelig pizzadej. De indeholder færre kalorier og kulhydrater, og de er også glutenfri. For at lave en tortillapandekagepizza skal du blot fylde en tortillapandekage med dine yndlingsfyldninger og bage den i ovnen i 10-12 minutter. Et super måde at få følelsen af pizza, men uden at det kommer i nærheden af kalorieindholdet i en pizza.