Hvor sidder blindtarmen?

Hvor er det nu lige blindtarmen sidder? Kender du ikke svaret, kan du finde det i dette indlæg.

mave
Lau Christensen

Skrevet d. 5. september 2022 af Lau Christensen

Hvor sidder blindtarmen?

Blindtarmen er placeret i den nederste højre kvadrant af maven. Det er et lille, tyndt rør, der udgår fra tyktarmen. Blindtarmen kan være op til 8 tommer lang, men den er normalt omkring 3 tommer lang. Blindtarmen er fastgjort til blindtarmen, som er den første del af tyktarmen. Tarmkanalen er placeret i den nederste højre kvadrant af maven.

Kend dine symptomer på blindtarmsbetændelse

De mest almindelige symptomer på blindtarmsbetændelse er mavesmerter og feber. Smerterne er normalt lokaliseret i den nederste højre side af maven. De kan forværres med tiden og ledsages af kvalme og opkastninger.

Andre symptomer kan omfatte:

  • Tab af appetit
  • Oppustet mave
  • Forstoppelse eller diarré
  • Smerter, der udstråler til ryggen eller skulderen
  • Hoste eller ondt i halsen (hvis blindtarmen sidder tæt på mellemgulvet)
  • Åndenød (hvis blindtarmen sidder nær lungerne)
  • Vandladningsbesvær (hvis blindtarmen er nær blæren)

Se også nedenstående illustration

symptomer på blindtarmsbetændelse

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt at opsøge en læge hurtigst muligt, da blindtarmsbetændelse kan føre til alvorlige komplikationer, hvis den ikke bliver behandlet. Diagnosen stilles typisk ved en kombination af en fysisk undersøgelse og billeddannende undersøgelser som f.eks. ultralyd eller CT-scanning. Behandlingen omfatter operation for at fjerne blindtarmen.

Blindtarmsbetændelse er en tilstand, der opstår, når blindtarmen bliver betændt og hævet. Blindtarmen er en lille, rørlignende struktur, der stikker ud fra tyktarmen og er placeret i den nederste højre side af maven. Selv om blindtarmens nøjagtige funktion er ukendt, det menes at spille en rolle i immunsystemet.

Blindtarmsbetændelse er en alvorlig tilstand, der kan være livstruende, hvis den ikke behandles hurtigt. Det mest almindelige symptom på blindtarmsbetændelse er mavesmerter, der begynder som en sløv smerte og derefter bliver skarpe og intense. Smerterne er normalt koncentreret i den nederste højre side af maven, men kan også udstråle til ryggen eller skulderen.