Hvor mange knogler har et menneske?

Der er 206 knogler i menneskekroppen. Dette omfatter kraniet, som består af 29 knogler, og brystkassen, som består af 12 par ribben. Lårbensknoglen i låret er den længste med en længde på ca. 46 cm, og den mindste knogle er i øret med en længde på ca. 6 mm (0,23 tommer).

Menneskekrop
Andreas Thomsen

Skrevet d. 6. september 2022 af Andreas Thomsen

Der er 206 knogler i menneskekroppen. Dette omfatter kraniet, som består af 29 knogler, og brystkassen, som består af 12 par ribben. Lårbensknoglen i låret er den længste med en længde på ca. 46 cm, og den mindste knogle er i øret med en længde på ca. 6 mm (0,23 tommer).

I denne artikel tager vi et kig på de forskellige knogler i menneskekroppen, hvor mange der er i alt, og nogle af deres funktioner.

Knogler i menneskekroppen

Det menneskelige skelet består af 206 knogler. Der er 29 knogler i hovedet, herunder kraniet, som består af 8 kranieknogler og 14 ansigtsknogler. Brystkassen består af 12 par ribben og brystbenet. De øvre lemmer består af overarmsknoglen i armen og underarmens spoleben og albueben. Knoglerne i hånden kaldes karpalerne, mellemfodsknoglerne og phalanges.

De nedre lemmer består af lårbenet i låret, knæskallen i knæet, skinnebenet og fib ula i benet, og fodens knogler kaldes tarsals, metatarsals og phalanges.

Der er fire hovedtyper af knogler i menneskekroppen: kompakt (eller kortikal) knogle, spongiøs (eller trabekulær) knogle, flade knogler og lange knogler.

  • Kompakt knogle udgør det hårde, ydre lag af alle knogler. Det er tæt og stærkt og har en glat overflade.
  • Spongiøs knogle findes i kernen af de fleste knogler. Det er svampet og porøst og har en honningkagelignende struktur.
  • Flade knogler er tynde og flade, som deres navn antyder. De omfatter kranieknogler, ribben og brystben.
  • Lange knogler er lange og cylindriske i deres form. De omfatter knoglerne i arme og ben, f.eks. overarmsknoglen, radius og ulna, samt lårbenet, skinnebenet og lægbenet.

Det menneskelige skelet giver støtte til kroppen, beskyttelse af vitale organer, fastgørelsespunkter for muskler og sener, opbevaring af mineraler og produktion af blodlegemer

Knogler er levende væv, som konstant nedbrydes og genopbygges. Denne proces er kendt som remodellering eller omsætning. Den er afgørende for at bevare knoglernes styrke og sundhed hele livet igennem.

Hvor mange knogler har et barn?

Et barn har flere knogler end en voksen – omkring 300. Det skyldes, at deres knogler endnu ikke er smeltet sammen. Kraniet har f.eks. flere knogleplader, som smelter sammen, når barnet vokser.

I voksenalderen er disse knogler smeltet sammen til en enkelt knogle. På samme måde er ribbenene typisk smeltet sammen hos voksne, men ikke hos børn.

Hvad har vi lært?

Det menneskelige skelet består af 206 knogler.

Et barn har flere knogler end en voksen – omkring 300.

Knogler er levende væv, der hele tiden nedbrydes og genopbygges.